Bij deze school kwamen we in een heel andere beleving terecht dan bij het Sondervick College. Logisch, want het concept van sociocratie waarop het onderwijs hier gebaseerd is, is ook heel anders en nog altijd een uitzondering in onderwijsland. Het is echter, net als de gemeente Veldhoven, al 100 jaar oud.

Jacqueline van Ewijk is oprichter en legde uit wat haar redenen waren om deze school te starten. Het is vooral iets wat ze vanuit haar hart doet want rijk wordt ze er niet van. Integendeel, er komt een tweede baan aan te pas om in haar inkomen te voorzien. Dit geldt ook voor de meeste medewerkers. Van Jasper Buijs hoorden we hoe hij het als leerling hier ervaart. Voor hem was deze school een verademing na jaren niet gelukkig te zijn geweest op de reguliere basisschool. 

Er ging voor ons op deze filmdag toch wel een nieuwe wereld open. DOE040 bewijst dat onderwijs anders kan dan het standaard schoolsysteem waarmee we bijna allemaal opgevoed zijn. En hoewel het niet voor alle kinderen de manier zal zijn is het op z’n minst verfrissend om die andere manier te belichten.